16 december 2008

Open brief Fietsersbond Herent

Drie zware ongevallen in minder dan drie maanden tijd met Herentse fietsers. Drie vrachtwagens verwoestten drie levens en dat van hun geliefden. Voor Sander en Marie-Louise hield het leven op. Greet vecht nog steeds een verbeten strijd om terug te komen. De Fietsersbond van Herent biedt zijn medeleven aan de getroffen families. De inwoners van Herent en zeker de fietsers verwachten nu van het beleid een krachtdadig antwoord.

De gelatenheid van Herents burgemeester Kuijpers (“het is de tol die we betalen”) en de overschilligheid van Leuvens burgemeester Tobback (“De aanpassing van de N26 is geen prioriteit”) zijn niet de juiste signalen. Liever zouden we horen dat ze werk willen maken van de bescherming van deze kwetsbare groep van hun bevolking. Ze hebben de middelen daarvoor.

Elk van de drie ongevallen had vermeden kunnen worden. De honderden fietsers die dagelijks via de N26 en de N2 naar Leuven rijden, ondervinden de risico’s aan den lijve. Gebrekkige of onbestaande signalisatie voor afslaand verkeer, fietspaden in erbarmelijke staat en automobilisten die zich oppermachtig wanen.

Hoeveel slachtoffers moeten hier nog vallen vooraleer er iets verandert? Is het aan de gekwetste bevolking om haar recht op veiligheid op te eisen of mogen wij van onze verkozenen verwachten dat zij iets doen?

De Fietsersbond van Herent stapt in elk geval naar minister Crevits met de vraag om dringende maatregelen. De N26 en de N2 moeten op korte termijn aangepakt worden.
Op lange termijn moeten dit veilige en comfortabele fietsassen worden tussen Herent en Leuven. In de dorps- en stadskernen dienen vrachtwagens aan banden gelegd te worden. Beperking van de tonnage, attent maken op fietsers en verbaliseren van overtredingen.

Net nu start Febetra (de federatie van transporteurs) een imagocampagne. Zij vragen begrip en respect van andere weggebruikers. Is dit niet de omgekeerde wereld?
Wat gebeurd is, is gebeurd maar laten we er a.u.b. lessen uit trekken. Er staan in Herent nog heel wat bouwprojecten op stapel en Leuven blijft een aantrekkingspool voor fietsers.

Er is geen excuus om niet te handelen!

Namens Fietsersbond Herent
Peter Verstraeten

[zie ook artikel in het Nieuwsblad van 22.12.2008]

Geen opmerkingen: