18 augustus 2008

Alle richtingen groen

Om verkeerslichten fietsvriendelijker te maken, past men in Groningen het alle richtingen groen-principe (ARG) voor fietsers toe.

De regeling van de verkeerslichten op het kruispunt is voertuigafhankelijk: alle fiets- en voetgangersstromen worden in één fase afgewikkeld. De twee belangrijkste voordelen zijn dat er geen conflicten tussen afslaande auto’s en rechtdoorgaande fietsers meer zijn en dat linksafslaande fietsers diagonaal het kruispunt over kunnen.

De stad telt inmiddels 25 kruispunten met ARG. Bij een derde van de ARG-regelingen krijgen fietsers tevens twee keer groen per cyclus, zodat de wachttijd beperkt blijft.

Het federale verkeersreglement laat in België dergelijke regeling vooralsnog niet toe. De Fietsersbond heeft de vraag naar zo'n regeling al enige tijd op haar verlanglijstje voor de aanpassing van het verkeersreglement staan.

Meer info in dit artikel, het voorbeeld op de site van Fietsberaad en dit filmpje over het kruispunt in Groningen.



(Bron: www.fietsberaad.nl)

1 opmerking:

Anoniem zei

elke werkdag 's morgens en 's avonds fiets ik in Leuven langs het plein voor de StPieterskerek, kop van de Brusselse straat: fietsers rijden daar alle kanten op, voetgangers ertussen: het gaat behoorlijk vlot en ik heb niet de indruk dat het gevaarlijk is, ondanks de soms wat te hoge snelheid van fietsers die van 't stadhuis komen of uit de Naamse straat.