Bij de opening van de nieuwe brug over de Omleiding (N26) in Herent fronsten heel wat fietsers toch de wenkbrauwen. De ontwerpers hebben weer blijk gegeven van zeer veel creativiteit om het de fietsers extra moeilijk te maken. Wie bv. vanuit Wilsele komt, wordt op de brug een breed vrijliggend fietspad opgestuurd om over de brug haaks op de rijbaan uit te komen. Om verder het centrum in te rijden, moet je stoppen, voorrang verlenen aan de auto's en dan rechts afslaan...
Wie uit het centrum komt of op de Omleiding fietst en richting Leuven wil, mag de nieuwe brug gebruiken om aan de overkant op het dubbelzijdig fietspad te gaan rijden en vervolgens een paar honderd meter verder aan een rood licht te gaan wachten om de Omleiding terug over te steken. Een fietspad aan de binnenzijde van de Omleiding vond men hier blijkbaar niet nodig.
Dat heel wat Herentse fietsers hierover vragen hebben, bleek uit een rondvraag bij de aanwezigen op de officiële opening van de brug. Maar liefst 220 fietsers tekenden spontaan de ter plaatse georganiseerde petitie van Fietsersbond Herent. Was het geld dan echt op om dat stukje fietspad nog aan te leggen? Of verwacht men hier 's winters langlaufers naar Leuven?
24 september 2007
15 september 2007
Echt aandacht voor fietsers?
Een voorbeeld van hoe de aannemers voor de aanleg van Herentse fietspaden zich in werkelijkheid bekommeren om fietsers: ze zetten gewoon een hoop klinkers midden op het fietspad, en juist op de plaats waar fietsers het fietspad op zouden moeten rijden (Kroonstraat in Veltem, juist voor brug over spoorweg).Resultaat: fietspad onbereikbaar. Je kunt even verder wel het fietspad op, maar dan wel over een drempel die als doel heeft juist te ontmoedigen. Kunnen we anders van de gemeente en de aannemer verwachten? Het fietspad dat de aannemer hier langs de Kroonstraat aanlegt, bestaat uit klinkers in de rijrichting waarvan het loopvlak voor elke oprit van een huis naar beneden gaan: allicht een kwestie van de auto's te sparen ten koste van het comfort van het fietsen, wat - als ik mij niet vergis - toch het eerste doel van een fietspad is.Dat het comfort van de fietsers niet echt primeert, blijkt ook uit het materiaal van het fietspad; geen asfalt, geen beton, geen klinkers in dwarsrichting, maar een volgens de Vlaamse overheid en fietsers een veel minder aantrekkelijke, comfortabele en veilige bedekking van het fietspad: klinkers in rijrichting. En qua werfopvolging door de Herentse gemeentediensten of controle door de lokale politie kan dit ook tellen: deze hoop stenen staat er al meer dan een week.
Vrijdag Fietsdag
Onder het motto Friday Bikeday roept het Brussel Hoofdstedelijk Gewest op om op vrijdag met de fiets naar het werk te rijden. Zo wordt de laatste dag van de werkweek een bijzondere dag waarop een groeiend aantal mensen met de fiets op de werkplek aankomt, helemaal ontspannen en boordevol energie.
Wie in Herent woont en in Brussel werkt, kan altijd aansluiten met het los-vast gezelschap van dames en heren uit het Leuvense die regelmatig fietspendelen naar de hoofdstad. Ze hebben ook een eigen blog - gefietst.blogspot.com - waarop je alle info vind over hun route en hoe je kan afspreken. 's Ochtends passeren ze rond 7u15 aan het station van Herent. Rond 8u30 rij je de Brusselse noordwijk in.
Praktische info over fietsen in Brussel vind je op www.fiets.irisnet.be.
Wie in Herent woont en in Brussel werkt, kan altijd aansluiten met het los-vast gezelschap van dames en heren uit het Leuvense die regelmatig fietspendelen naar de hoofdstad. Ze hebben ook een eigen blog - gefietst.blogspot.com - waarop je alle info vind over hun route en hoe je kan afspreken. 's Ochtends passeren ze rond 7u15 aan het station van Herent. Rond 8u30 rij je de Brusselse noordwijk in.
Praktische info over fietsen in Brussel vind je op www.fiets.irisnet.be.
02 september 2007
"Fietsers: rij maar om..."
Naar aanleiding van de opening van de nieuwe brug over de Omleiding (zie ook vorig bericht) verspreidde de gemeente Herent een informatiefolder. Dat met de nieuwe brug een zwart punt weggewerkt is en er daar nu een veilige oversteek voor zachte weggebruikers is, valt alleen maar toe te juichen. Maar dat het fietsverkeer vanuit Wijgmaalsesteenweg aanbevolen wordt een 'korte' omweg van 650 m via de Bijlokstraat te maken om via de nieuwe brug het centrum in te rijden, is toch 'een brug te ver'. Voor de fietsertjes van de fietspool van de Doren naar Herent-centrum (in vogelvlucht ca. 1,5 km) wordt dat dan ca. 2,8 km fietsen. De omrijfactor (verhouding fietsafstand/afstand in vogelvlucht) stijgt daarmee naar meer dan 1,8. In de meeste fietsbeleidsplannen wordt aangegeven dat die omrijfactor voor fietsers niet meer dan 1,2 à 1,3 mag bedragen om aanvaardbaar te zijn. De nieuwe brug op de Wilselsesteenweg kan toch geen alibi zijn om geen veilige fietsoversteken meer te moeten voorzien op de kruising Wijgmaalsesteenweg/Omleiding zoals de ouderraad van de Kraal en Fietsersbond Herent eerder vroegen?
Abonneren op:
Posts (Atom)